Business | Design |

Solliciteren als vormgever deel 3: hét gesprek (en waar wij op beoordelen)

Solliciteren blijft lastig. Vorige week hebben we het gehad over hoe je het beste je portfolio en cv kan presenteren. Je hebt je portfolio en cv netjes vormgegeven en bent uitgenodigd om op gesprek te gaan. Spannend! We geven je hier tips mee over wat wij op prijs stellen bij nieuwe sollicitanten. Als je nog vastzit in een van de eerste fases, kun je hier of hier kijken voor meer tips.

Binnenkomst


De gouden tip die we ooit van een leraar heb gekregen is dat je altijd já moet zeggen als iemand je wat drinken aanbied. Het voelt voor de persoon die het gesprek leid heel ongemakkelijk als diegene waartegen hij of zij praat met lege handen zit. Het voelt namelijk heel erg alsof de persoon elk moment weg moet om zijn trein te halen. Geen goede basis voor een gesprek dat het beste werkt als er de tijd voor genomen word.
Wat ook erg verstandig is is het geven van een goede handdruk en het maken van oogcontact. Niks is zo erg als een slap klef handje krijgen van iemand die ook nog eens de andere kant op kijkt. Gewoon doen dus.

Goede voorbereiding


Essentieel bij solliciteren is een goede voorbereiding. Jep, is die open deur ook weer ingetrapt. Helaas bereiden mensen zich vaak niet goed voor. De vraag die wij standaard stellen is wat je drie beste en je drie zwakste punten zijn. Wij vinden het belangrijk dat de mensen waarmee we werken beschikken over genoeg zelfkennis om te weten waar ze zichzelf op kunnen verbeteren. Niks staat slechter dan met geen zwakke punten komen – je bent toch niet perfect? (En anders, stuur ons een mailtje. We zoeken je!)

Solliciteren met je portfolio – offline en/of online


Onderdeel van een goede voorbereiding is het meenemen van je portfolio. Zelf vinden we het fijn als er iets fysiek voor ons ligt. Tijdens onze stage hebben wij allebei onder andere fysieke producten meegenomen. Helaas kom je er niet meer omheen dat een portfolio via een tablet of laptop tentoongesteld word. Als je je portfolio op een tablet of laptop laat zien, zorg er dan ook voor dat alles goed leesbaar is. Gebruik een duidelijk font en donkere kleuren. Ook hierbij geldt, titels en uitleg is belangrijk.

Het beste is wellicht een combinatie van de twee. Neem een fysiek product mee zoals een poster, een boekje of bijvoorbeeld een shirt dat je ontworpen hebt. Daarnaast kan je dan je tablet of laptop meenemen met een pdfje van je werk. (Geen website! Die kunnen we ook wel bekijken als jij er niet bent.)

Werkwijze


Het is voor ons erg inzichtelijk om te zien hoe je werkt. Het is dus handig als je schetsen meeneemt van 1 of 2 projecten, bijvoorbeeld van het ontwerp van een visuele identiteit of een t-shirt. Zo kunnen we zien hoe je werkt en of dat bij ons past. Natuurlijk vragen we daar ook mondelinge toelichting bij. Voor ons is het niet belangrijk dat de werkwijze vormgegeven is. We zien graag juist de schetsen zoals ze gemaakt zijn – zo kunnen we zien in welke structuur je werkt.

Solliciteren voor gevorderden


Wij vragen veel aan je in een gesprek en proberen jou als persoon te peilen. We kijken of je bij de studio past en of je werk en werkwijze aansluit. Het is voor ons dus essentieel om te weten wat jij precies wilt van ons. Het is voor ons vanzelfsprekend als je dat aangeeft. Laat ons weten op welke functie je solliciteert en wat je daarbij verwacht te doen. Zo kunnen we meteen inschatten of het verwachtingspatroon bij beide partijen hetzelfde zijn en dit eventueel rechttrekken.

Zet voor jezelf op papier wat je bij ons wilt leren en wat jij zelf kan inbrengen in de studio. Zo kunnen wij inschatten of wij je inderdaad die desbetreffende skills kunnen bijbrengen of jouw skills kunnen gebruiken.

Stel vragen

Want vragen staat vrij en is heel handig. Zo voorkomen we namelijk misverstanden en zorg je ervoor dat je, als je thuis zit, alle informatie verzameld hebt. Denk voordat je het gesprek in gaat ook welke vragen je wilt stellen en eventueel zou kunnen stellen.


Waar beoordelen wij op?

We kijken natuurlijk of de werkwijze en het portfolio bij ons aansluiten. In principe vinden wij opleidingsniveau niet dusdanig belangrijk dat we daar iemand op zouden afwijzen, vooral niet als we het werk heel goed vinden!

We kijken ook naar de vormgeving en communicatie van alle uitingen. We kijken dan of de vormgeving van het portfolio en het cv in orde en of de communicatie naar ons helder en gepast is.

Wellicht het allerbelangrijkste – het moet klikken. Soms klikt het, soms klikt het niet. We vinden het belangrijk dat we goed met elkaar door een deur kunnen en vullen ons team ook alleen maar aan met mensen met wie wij het kunnen vinden.

We hopen jullie met deze sollicitatietrilogie handvaten aangereikt te hebben om een goede sollicitatieprocedure te doorlopen. Heb je nog vragen en/of opmerkingen dan kun je ons altijd bereiken op info@studiopiranha.nl. We zijn benieuwd  wat jullie ervan denken, dus laat wat van je horen!

Dit zijn de vragen die wij stellen aan onze klanten. Ben je benieuwd naar ons werk? Kijk dan vooral hier!