Business | Design |

Solliciteren als vormgever: hoe je als designer je sollicitatie kan vormgeven. 
Deel 1: contact leggen met je “studio-of-choice”

Als designstudio krijgen we ontzettend veel aanvragen voor stageplekken en krijgen we steeds vaker open sollicitaties. Ontzettend vleiend natuurlijk dat mensen bij ons willen werken en we waarderen alle mails en brieven die we krijgen. Maar het kan soms ook lastig zijn. We willen namelijk iedereen helpen door advies mee te geven over de sterke en zwakke punten van hun sollicitatie. Dit is, zoals je je kan voorstellen, een ontzettend tijdrovende activiteit. Daarom willen we nu een algemene guideline schrijven over de problemen en oplossingen, bekeken vanuit ons oogpunt.


In deel 1 vertellen we de do’s and don’t bij het contact leggen met een studio. We vertellen onze visie hierop. Het kan dus prima zijn dat andere studio’s een betere of andere benadering bij dit onderwerp wensen. Nou, de tips, komen ze dan:

Blijf. Altijd. Professioneel.

Het eerste wat je overal leest als je tips zoekt betreft solliciteren is dat je vooral “jezelf moet blijven”. Super, leuk, vooral doen. Maar laten we eerlijk zijn – we zijn allebei professionals, en als je wilt dat we jou benaderen als een professional willen wij ook als een professional behandeld worden. Beter dus als je ons té formeel benaderd dan te informeel.
Herinner jezelf eraan dat jij iets van ons wilt, niet andersom. Als je zelf benaderd word verwacht je ook een gepaste afstand en professionaliteit – vooral op de werkvloer. Om misverstanden te voorkomen is het dus belangrijk een professionele houding aan te nemen. Communiceer duidelijk wat je reden van contact opnemen is en schrijft een duidelijke mail. Pas na een reactie terug kun je goed aanvoelen hoe formeel of informeel je kan gaan. De eerste zet is dus, wat ons betreft, het liefst formeel.

De eerste aanzet

Tot nu toe hebben we vooral via de email contact gehad met mensen die bij ons willen komen werken. Een mail is dan ook hét perfecte medium wat ons betreft. Je kan namelijk direct je cv en portfolio mee sturen (die je natuurlijk prachtig vormgegeven hebt). Zo kunnen we meteen zien wat je stijl is en waar je goed in bent. Van tevoren contact opnemen via de telefoon is ook een aanrader. Zo kun je direct jezelf voorstellen en is er een persoonlijkere connectie. Oftewel, een beller is sneller.

Toon interesse

Vertel ons waarom je bij óns wilt komen werken – en niet bij onze buurman. Niets is zo irritant als het krijgen van een mail waarin de namen van diegene die het moet ontvangen er niet in staat en waaraan je kan zien dat hij nog bij tien andere studio’s in de inbox staat. Solliciteren is een beetje als daten – je wilt dat de andere zich bijzonder voelt.

Structuur


Zorg voor een heldere structuur in je verhaal: vertel wie je bent, wat je doet, waarom je bij ons wilt komen werken en wat je ons kan bieden. Wat wij positief vinden is als je initiatief toont en dat kan al als je voorstelt om langs te komen.

Enthousiasme loont altijd

Soms zitten we helemaal niet te wachten op nieuwe stagiaires of werknemers. We zijn een kleine studio en hebben niet altijd tijd/werk om iemand te begeleiden. Echter is het wel al voorgekomen dat we zó enthousiast van een portfolio werden dat we het wel overwogen hebben. Als uit jouw portfolio en mail blijkt dat je razend enthousiast bent, worden wij óók enthousiast. We verwachten natuurlijk niet dat als de stage doorgaat je elke dag lachend met bloemen, chocolade en een grote glimlach binnenkomt – maar passie voor het vak zien en voelen we direct!

Deze eerste fase is niet goed te doorlopen als je niet een badass portfolio en cv hebt meegestuurd. Hoe je deze twee belangrijke elementen kan vormgeven en presenteren zullen we in het volgende bericht laten zien. Stay tuned for more!