Art | Business | Design |

Huisstijlgids musthaves: waaruit bestaat een huisstijlgids

Wanneer een visuele identiteit opgesteld is, zijn er regels vastgesteld en vastgelegd in een huisstijlgids. Deze gids wordt door elk bedrijf anders genoemd: huisstijlhandboek, visual identity book, huisstijlgids, etc. Het komt allemaal op hetzelfde neer: de regels die gevolgd moeten worden om de identiteit uniform op te zetten worden in dit document vastgelegd. 

Wat belangrijk is bij een huisstijl/visuele identiteit is dat deze uniform doorgevoerd word waardoor de herkenbaarheid vergroot. Hier schreven we eerder ook al iets over. Het huisstijlhandboek helpt de vormgever of de dtp’er, of bijvoorbeeld iemand in dienst van het bedrijf die met templates werkt, te bepalen hoe een product uit moet komen te zien. Zo hebben kleine bedrijven baat bij een huisstijlhandboek wanneer ze zelf een flyer willen opzetten. Maar ook grote bedrijven, of vaak juist grote bedrijven, hebben baat bij een huisstijlhandboek: er werken meerdere mensen aan de uitstraling en de identiteit van het bedrijf dus de regels moeten goed nageleefd worden. Ook wordt er vaak in een huisstijlgids besproken welke tone of voice er gebruikt wordt en wat de kernwaardes zijn van een bedrijf. Dus eigenlijk is de huisstijlgids het hart van de communicatie van een bedrijf.

Bij Studio Piranha hebben wij een aantal must-haves in onze huisstijlgidsen. Dit geldt voor de gidsen die wij zelf opzetten, maar ook voor de handboeken die wij ontvangen van onze klanten.

musthave 1: Logo

Dit spreekt natuurlijk voor zich. In onze handboeken zetten wij hoe het logo gebruikt mag worden en hoe niet. Een logo heeft vaak meerdere variaties; kleuren en zwart of bijvoorbeeld horizontaal en verticaal. Elk logo is voor een bepaald soort gebruik. In het eerste hoofdstuk leggen we vast hoe dit gebruikt moet worden.

 

musthave 2: Kleuren en de kleurcodes

Kleurgebruik is heel belangrijk bij een visuele identiteit. Vaak zijn er primaire kleuren en secundaire kleuren. Deze secundaire kleuren worden als steunkleur gebruikt. Het is dus essentieel dat vastgelegd wordt wanneer deze kleuren precies gebruikt worden. Anders word het een warboel aan verschillende kleuren: dat komt de herkenbaarheid niet ten goede.

In onze huisstijl gidsen plaatsen we altijd de Hex (voor websites) kleurcodes, de RGB (voor scherm) kleurcodes en de CMYK (voor drukwerk) codes. Zo is er voor elk gebruik de juiste kleurcode aanwezig. In sommige gevallen is het ook noodzakelijk om pantone kleuren te gebruiken. Deze zijn, op aanvraag, te regelen.

 

musthave 3: Typografie

Net zoals bij kleurgebruik is er vaak een primaire en secundaire lettertype. Vaak is er een font voor de titels en een font voor de paragraaf teksten. Soms is er sprake van meerdere fonts. Het moet dus goed beschreven wanneer je welk font gebruikt. Ook is het soms noodzakelijk om zogenaamde “safe” fonts te gebruiken. Dit zijn fonts die op zowel mac als windows computers te vinden zijn. Dit noemen ze ook wel fallback fonts. 

 

musthave 4: Fotografie en/of illustraties

Een visuele identiteit wordt ondersteund door beelden. Bijvoorbeeld illustraties en/of iconen. In een huisstijlhandboek wordt vastgelegd welke fotografie gebruikt word. Ook wordt er bespproken welke fotografie juist niet van toepassing is. Vaak is er een bepaalde stijl gekozen voor de fotografie.

In elk hoofdstuk staat vaak wat wel en niet mag. Er wordt dus niet alleen in beschreven wat er al is maar er wordt ook benoemd wat mogelijkheden zijn en wat niet mag.

Een huisstijlhandboek kan zo uitgebreid of beknopt zijn als de vormgever zelf wilt. Soms wordt alleen een lettertype aangegeven, terwijl in andere gidsen het font, dikte, en de regelafstand uitgebreid beschreven. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt!

Heb jij al een huisstijlgids?

Wil jij een huisstijlhandboek voor jouw visuele identiteit of wil je advies over hoe huisstijl? Hit us up!  Heb je ook onze playground al eens bekeken?