Business | Design |

Solliciteren als vormgever deel 2: het presenteren van je werk (portfolio) en cv

Vorige week hebben we het gehad over hoe je een designstudio het beste kan benaderen. We merken dat veel mensen het lastig vinden om hun eigen werk te presenteren en om (de boodschap) duidelijk te communiceren. Dat is natuurlijk ook lastig bij je eigen werk – het staat immers zo dicht bij jezelf! Wat veel mensen vaak vergeten is het toevoegen van het portfolio. Super onhandig eigenlijk, we willen meteen kunnen zien waar je het over hebt en wat je doet! Hierbij daarom wat tips voor bij het solliciteren!

Om deze “fouten” te omzeilen hebben we een aantal tips opgesteld hebben die je wellicht wat inzicht zullen geven. Laat duidelijk zijn dat dit niet hét ultieme stappenplan is voor hoe je succesvol moet solliciteren, we onderstrepen namelijk een aantal zaken die wij herhaaldelijk tegen komen waarvan wij vinden dat ze beter kunnen – veel beter!

Vormgeving van je portfolio

Het eerste wat we doen wanneer we een aanvraag binnenkrijgen is de mail doorlezen. Hoe je dit leuk kan opstellen kun je hier lezen. Daarna gaan we direct door naar het portfolio. We slaan het cv in eerste instantie over, want we willen zien wat je visueel klaarspeelt. Voor ons is het belangrijker dat je goed werk levert dan dat je veel werkervaring hebt.

Wat we vaak zien is dat het portfolio niet vormgegeven is en dit vinden we vreemd. Heel vreemd, zelfs. Je portfolio is namelijk een presentatie van je werk. Een presentatie hoort overzichtelijk te zijn. Het gaat om je werk, dus houd de presentatie zelf zo rustig mogelijk, je werk spreekt voor zich. Wees niet bang om je werk te verspreiden over meerdere pagina’s zodat het kan ademen. Je stuurt hem toch op via de mail, dus het maakt in principe niet uit hoeveel pagina’s je gebruikt.

Laat genoeg projecten zien

Laat niet te veel projecten zien en niet te weinig. Dit klinkt als een open deur intrappen maar helaas zien we vaker portfolio’s die heel weinig werk tonen. Het tonen van 3 projecten is écht te weinig. Zelf vinden we rond de 7 of 8 projecten genoeg.

Zorg er ook voor dat het diverse projecten zijn. Als we vier websites zien geloven we vanzelf wel dat je het kan. We willen vooral weten wat je verder allemaal kan en leuk vind om te doen.

Het verhaal achter het project

Het toevoegen van titels en informatie is essentieel. Beschrijf welk project het is, wat je ervoor gedaan hebt en waarom je bepaalde stappen ondernomen hebt. Het verhaal achter het project vinden wij even belangrijk als hoe het project eruit ziet. Wij hechten erg veel waarde aan het concept bij het ontwerpproces en denken dat dit bijdraagt tot een geslaagd product. Daarom zien we dit verhaal ook graag terug in je portfolio. Dit hoeft geen boekwerk te worden – vat het kort samen en maak ons nieuwsgierig.


Algemene informatie in portfolio

Voeg je algemene informatie toe. Hoe je heet, waar we je op kunnen bereiken en wanneer we je kunnen bereiken. Vaak denken mensen dat deze informatie al in het cv staat en dit dus genoeg is – helaas is dat niet zo. We willen al je informatie direct kunnen zien, zonder tien pdf’jes te moeten openen.

Slim solliciteren met je cv

Uiteraard is de vormgeving van je cv erg belangrijk – je solliciteert namelijk als designer. Veel mensen twijfelen of ze een foto van zichzelf erbij moeten doen of niet. Wij raden aan van wel – laten we eerlijk zijn, we gaan toch je facebook en linkedin af. Dan kun je beter een mooie foto van jezelf erin doen dan dat we de foto’s van zaterdagavond tegenkomen waar je met je zatte kop op staat!


Zorg ervoor dat je cv volledig is, mooi uitziet en overzichtelijk is. Hobby’s erin zetten kan- maar hoeft wat ons betreft niet per se.

Volgende week bespreken we hoe je het gesprek kan voorbereiden. Je bent eindelijk door de selectieronde heen en mag langs komen. Spannend! Stay tuned for more informatie. Verveel je je in de tussentijd? Wij hebben meer berichten over design, muziek en alles waar wij van houden. Bekijk ons ook op Facebook of op Instagram.