Business | Marketing |

Een persona maken (met casevoorbeeld)

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Een persona is een fictief persoon die een klant, een doelgroep of een bepaalde groep personen samenvat in één model. Door een persona te maken, visualiseer je je doelgroep. Zo kan je jezelf het beste in je doelgroep verplaatsen. Daarnaast zorgt het ervoor dat je concreet en specifiek wordt in wie je gaat benaderen.

Voor wie is een persona relevant?

Wanneer je een customer journey map wilt maken, kan je dit op verschillende manieren doen. Eén van die manieren is om te werken vanuit een persona. Met deze persona kun je:

Je ideale klant weergeven

Deze persona geeft je ideale klant weer. Dit is de klant die je nu misschien nog niet hebt, maar die je wel graag zou willen hebben. Dit is handig voor een bedrijf dat net opgericht is en wellicht nog helemaal geen klanten heeft. Het kan ook handig zijn voor een bedrijf dat wel al bestaat maar liever een andere doelgroep wil gaan bedienen.

Je huidige klant weergeven

Deze persona geeft je huidige klant weer. Dit is handig voor een bedrijf dat al een tijd bestaat, en niet kan pinpointen waar de klant in het koopproces afhaakt. Het is ook handig voor een bedrijf dat zich wil gaan focussen op een nieuwe doelgroep, maar nog niet goed weet wat deze doelgroep belangrijk vindt.

 Meerdere doelgroepen definiëren

Soms kom je erachter dat één persona niet voldoet. In dat geval kun je meerdere persona maken. Doorgaans maak je er niet meer dan vier. Zo zorg je ervoor dat je concreet en doelgericht blijft en dat je alle irrelevante informatie buiten beschouwing laat.

Je bedrijf persoonlijk maken

Met deze persona geef je je eigen bedrijf een gezicht. Het word zo menselijker en persoonlijker. Ook wordt het zo makkelijker om jezelf te verplaatsen in je eigen bedrijf. Je kan op die manier een goede missie en visie opzetten.

Voor een customer journey map is het efficiënt én nodig om één doelgroep te kiezen. Mocht je erachter komen dat je meerdere doelgroepen hebt, kun je meerdere maps maken zodat je al je customers kan bedienen aan de hand van de wensen die zij hebben.

Hoe kom ik aan de informatie voor mijn persona?

Je hebt diverse bronnen waar je de informatie voor je persona op kan baseren. Welke bronnen je gebruikt, hangt af van de ‘leeftijd’ van je bedrijf, dus of je een start-up bent of een bedrijf dat al langer bestaat. Manieren om aan informatie te komen zijn bijvoorbeeld:[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]- Marktonderzoek
– Informatie kopen
– Bekijk je klant: signaleer wie de klanten zijn die in je winkel komen; wat hebben zij met elkaar gemeen?
– Enquȇtes; vraag de klanten die in je winkel komen middels bijvoorbeeld een enquȇte[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]- Je eigen ervaring
– De statistieken op je website bekijken.
– Kijk naar je concurrent; hebben zij dezelfde doelgroep? Daar kun je van leren![/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]

Welke informatie heb ik nodig om mijn persona te maken?

Je persona moet een beschrijving worden van je doelgroep. Het wordt een soort cv van deze persoon. Je hebt dus allerlei algemene én specifiekere informatie nodig. Bijvoorbeeld:[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]- Naam
– Geslacht
– Woonplaats
– Leeftijd
– Nationaliteit
– Opleiding
– Rijbewijs
– Kinderen
– Burgerlijke staat[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]- Inkomen
– Bron van inkomen
– Hobbies
– Houdt van
– Heeft een hekel aan
– Zoekt op internet naar
– Kijkt op tv naar
– Favoriete tv show[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]We hebben een standaard sheet voor personas. Download deze hier.[/vc_column_text][vc_row_inner css=”.vc_custom_1565686948129{padding-top: 40px !important;padding-right: 40px !important;padding-left: 40px !important;background-color: #efefef !important;}”][vc_column_inner][vc_column_text]

Voorbeeld van een persona

In dit voorbeeld ga ik uit van een (fictieve) ijswinkel. Ik heb een zaak in Amsterdam genaamd DiscoDip met vegan ijsjes en heerlijke frozen yoghurts. De laatste tijd loopt het aantal klanten terug. Ik wil mijn marketing en strategie gaan aanpakken. Inmiddels besta ik al een tijdje, en ik merk dat het tijd is voor nieuwe input. Ik wil namelijk graag dat mijn zaak weer gaat groeien.

Ik heb een tijdlang bijgehouden wie er in mijn zaak komt. Daarnaast heb ik onder mijn klanten enquêtes uitgedeeld die ze invulden voor een gratis ijsje. Op mijn website kon ik goed zien wie Frozen Yoghurts voor thuis bestelden. Al met al heb ik behoorlijk wat demografische gegevens kunnen verzamelen.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner css=”.vc_custom_1565686916976{padding-right: 40px !important;padding-left: 40px !important;background-color: #efefef !important;}”][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text]

Emma, 27, Amsterdam[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text]- Geslacht: Vrouw
– Nationaliteit: Nederlands
– Opleiding: HBO
– Rijbewijs: Nee
– Kinderen: Nee
– Burgerlijke staat: Samenwonend
– Inkomen: modaal
– Bron van inkomen: werkt partime bij een pr advies bureau
– Hobbies: sporten, chillen in het park, bioscoop, koken
– Houdt van: gezond leven
– Heeft een hekel aan: roken, drugs, feesten
– Zoekt op internet naar: gezonde recepten
– Kijkt op tv naar: Netflix
– Favoriete tv show: Helemaal het einde[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner css=”.vc_custom_1565686845012{padding-right: 40px !important;padding-bottom: 40px !important;padding-left: 40px !important;background-color: #efefef !important;}”][vc_column_inner][vc_column_text]

Emma is 27 en woont samen met haar vriend in Amsterdam. Ze is recent afgestudeerd en werkt nu parttime bij een PR advies bureau. Dit doet ze graag. Ze heeft leuke collega’s en vindt bij hen aansluiting op het gebied van een vegan lifestyle.

In haar vrije tijd gaat ze graag met vrienden naar het park of naar de bioscoop. Ze houdt van sporten en koken. Een gezonde leefstijl vindt ze erg belangrijk. Aan roken, drugs en andere ongezonde gewoonten heeft ze een hekel.

Wanneer ze niet met vrienden afspreekt of sport, zoekt ze graag op internet naar nieuwe gezonde recepten. Op regenachtige dagen kijkt ze graag naar Netflix. Elke week volgt ze “Helemaal het einde”.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]

Wat doe je nu je deze persona opgesteld hebt?

Nu je de doelgroep visueel gemaakt hebt, kan je gericht targetten op wat zij belangrijk vinden. Je kan dit doen middels het opstellen van een customer journey. Deze vul je in, waarbij je je klant baseert op de persona.

Heb je vragen, of wil je hulp bij het opstellen van jouw strategie? Wil je zelf aan de slag met een persona of een customer journey, maar kom je er niet helemaal uit? Neem dan contact met ons op. We kunnen dan specifiek advies geven over jouw situatie. Dit kan via info@studiopiranha.nl of via 070 222 60 90. Bekijk ook hoe je sales kan verhogen door een customer journey te maken voor je bedrijf.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]